keskiviikko 13. helmikuuta 2013

PASUUNOIDEN PUOLUSTUS

eli mitä Jerikossa todella tapahtui?

Melkein aina, kun puhe kääntyy pasuunoihin, nousevat esille Jerikon tapahtumat. Monilla on jonkinlainen tieto Jerikon muurien sortumisesta ja tällä jotenkin syyllistetään pasuunoita. Puolustaakseni pasuunoita, päätin tutkia Jerikon tapahtumia hieman tarkemmin.

Olivatko kysymyksessä todella pasuunat, joilla Jerikossa soitettiin?

Meidän vanhempi sukupolvi on ahkerasti lukenut vuoden 1938 raamatun käännöstä, jossa Joosuan kirjan 6 luvussa puhutaan oinaansarvisista pasuunoista. Ei siis ollut kysymyksessä tänä päivänä tunnettujen Yamahan tai Bachin eikä Jupiterinkaan tuotteista. Tästä on omaksuttu vain sana pasuuna, joka on juuttunut mieliin.

Nykyinen Raamatunkäännös (-92) puhuukin seitsemästä oinaansarvisesta torvesta.  Ei enää siis puhutakaan pasuunoista, vaan yleensä torvista. Svenska Bibeln (-81) käyttää tässä termiä jubelbasun. Ei siis mikään tavallinen pasuuna vaan juhlapasuuna. Saksalainen LutherBibel (-84) puhuu kyllä seitsemästä pasuunasta. Englanninkielinen Good News Bible (-92) käyttää tässä yhteydessä sanaa trumpetti. Samoin New International Version Raamatunkäännös puhuu oinaan sarvisista trumpeteista. Suomenkielisessä vuoden 1642 käännöksessä Joos. 6:4 kuuluu: ”Ja seidzemen Pappia ottacan seidzemen cajahdoswuoden Basunata Arkin eteen.” Otappa tuosta nyt sitten selvää, kysymys on varmaan riemuvuoden pasuunasta. Vuoden 1776 käännöksessä kohta on näin:” Ja seitsemän pappia ottakaan seitsemän riemuvuoden basunaa arkin eteen”. ”Riemuvuosi on 3. mooseksen kirjassa määrätty juhlavuosi, jota kehotetaan viettämään riemuvuotta joka 50. vuosi. Riemuvuonna maa piti jättää viljelemättä, maa palauttaa entisille omistajilleen ja juutalaiset orjat vapauttaa” (Wikipedia.org).


Riemuvuoden basuna on todennäköisesti ”Šofar tai shofar, joka on Tooran määritelmien mukaan puhtaan (kosherin) eläimen, tavallisesti oinaan, vuohen tai lampaan sarvesta valmistettu soitin, jota käytetään juutalaisten juhlamenojen yhteydessä. Šofar on yksi vanhimmista juutalaisista soittimista ja sen ulkomuoto ei juuri ole muuttunut vuosituhansien aikana.”
(Kuva ja lainaus: Wikipedia.org). Soitinta käytettiin ilmeisesti signaalitorvena juhlien alkamisen ilmoittamisessa.

Melko todennäköistä on, että tällaisia soittimia käytettiin myös Jerikossa. Onko se sitten pasuuna, trumpetti vai vain yksinkertaisesti torvi, on tulkinta kysymys, jolla ei loppujen lopuksi ole tapahtumien kulun kannalta merkitystä.

Mitä Jerikossa tapahtui noin 1550 vuotta eKr.

Israelin kansa oli tulossa Kanaanin maahan 40 vuotta kestäneeltä pakomatkaltaan Egyptistä. He ylittivät Jordan-virran jonka länsipuolella oli vahvasti linnoitettu kaupunki, Jeriko. Kaupunki oli tavallaan viimeinen este luvatun maan haltuunottamisessa. Ylitettyään Jordanin, ennen Jerikon valloitusta Israelilaiset söivät jo luvatun maan ravintoa. Mannan tulo loppui. Mooseksen kuoleman jälkeen kansan johdossa oli Joosua, joka sai Jumalalta ohjeet Jerikon kaupungin valloittamiseen.

Joosua noudatti tarkkaan Jumalan antamaa käskyä. Kuutena päivänä kaupungin muuria kiersi kulkue, sotaväen etujoukko edellä, sitten seitsemän torvensoittajapappia puhaltaen torviin. Heidän perässään kannettiin liitonarkkia ja sitten seuraavana tuli muu väki. Joka päivä kierros tehtiin yhden kerran. Seuraavan, seitsemännen päivän tapahtumista kertoo Joos. 6:16. ”Kun papit seitsemännen kierroksen jälkeen puhalsivat torviinsa, Joosua antoi israelilaisille käskyn: "Kohottakaa sotahuuto! Herra antaa kaupungin teidän käsiinne.” Joos. 6: 20. ”Kansa kohotti sotahuudon, kun papit puhalsivat torviinsa. Heti torvien äänen kuultuaan kansa kohotti sotahuudon. Silloin Jerikon muurit sortuivat, ja joukot hyökkäsivät kaupunkiin, joka mies siitä paikasta missä seisoi. Näin israelilaiset valtasivat kaupungin.”

Aiheuttiko torvien ääni muurien sortumisen - luhistivatko ”pasuunat” muurit?
Ensinnäkin muurien sortuminen ei ollut Israelilaisten näkökulmasta moitittava terroriteko, vaan se palveli Jumalan lupausten täyttymistä. Muurien sortuminen avasi tien luvattuun maahan. Näin ”pasuunat” olivatkin edesauttamassa Jumalan tahdon toteutumista. Torvien soitto oli merkki merkittävien tapahtumien alkamisesta uuden aikakauden tapahtumien kynnyksellä. Entä mikä osuus oli kansanjoukkojen valtavalla sotahuudolla. Siitä ei koskaan puhuta Jerikon murtumisen yhteydessä.

Todellinen syy
Uskon, että ei ”pasuunoiden” soitto eikä kansan huutokaan muureja kaatanut, vaan Jumala antoi muurien luhistua, kenties sattuneen maanjärsityksen johdosta. Kansa, Joosuan johdolla, totteli Jumalan antamaa käskyä ja kävi rohkeasti valloittamaan lujasti linnoitettua kaupunkia luottaen Jumalan voimaan. ”Pasuunoiden” soitto oli merkki viimeisen, luvattuun maahan pääsemisen esteen luhistumisen alkamisesta. Muurien särkemisestä emme voi pasuunoita syyttää, vaan saamme kiittää niitä signaalista, joka herätti näkemään Jumalan suurien tekoja ja lupausten täyttymistä.

Tuleva keikka
Seitsikolla on vielä ainakin yksi tehtävä edessäpäin. Ilmestyskirjan enkelit soittavat kuusi merkkisoittoa, jotka ilmoittavat viimeisten taistelujen ja vitsausten alkamisesta. Sitten Ilm. 10:7 kertoo: ”Kun tulee päivä, jolloin seitsemäs enkeli kohottaa torvensa ja puhaltaa, on Jumalan salattu suunnitelma viety päätökseen, sen mukaisesti kuin hän on palvelijoilleen profeetoille ilmoittanut." Näiden viimeisten taistelujen jälkeen pääsemme luvattuun maahan, ikuiseen rauhaan, samoin kuin Israelilaiset pääsivät erämaavaellukselta Jerikon luhistumisen myötä luvattuun mahan.

Meidän torvet
Harvoilla meillä taitaa olla käytössä oinaan sarvesta tehtyjä Sofar-soittimia. Meillä on vaski- ja monia muita soittimia, joilla voimme olla soittamassa signaalia, että kansa heräisi näkemään Jumalan suuria tekoja, noudattamaan hänen sanaansa, että joukot olisivat joka hetki valmiina taisteluun Jumalan vihollista vastaan. Saamme myös olla muistuttamassa, että Jumalan voiman varassa me voitamme vahvimmankin vihollisen. Saamme käydä rohkeasti omaa matkaamme. Jo matkalla voimme virittää kiitosvirren, siitä että Jeesuksen verellä ovat taivaat avattu ja meille pääsy luvattuun maahan valmistettu. Tässä seitsikossa saa olla jokainen niillä lahjoilla, mitä on Jumalalta saanut, vaikka ei omistaisi mitään soittimia eikä musiikin lahjoja.


7 kommenttia:

  1. Kiitos valaisevasta kirjoituksesasi! Arvelikin että niile 6 + 1 kaupungi ympärikävelykierrokselle olisi jokin tarkoitus/vertaus.

    VastaaPoista
  2. Kiitos valaisevasta kirjoituksesasi! Arvelikin että niile 6 + 1 kaupungi ympärikävelykierrokselle olisi jokin tarkoitus/vertaus.

    VastaaPoista
  3. Kiitos valaisevasta kirjoituksesasi! Arvelikin että niile 6 + 1 kaupungi ympärikävelykierrokselle olisi jokin tarkoitus/vertaus.

    VastaaPoista
  4. Kiitos valaisevasta kirjoituksesasi! Arvelikin että niile 6 + 1 kaupungi ympärikävelykierrokselle olisi jokin tarkoitus/vertaus.

    VastaaPoista
  5. Kiitos valaisevasta kirjoituksesasi! Arvelikin että niile 6 + 1 kaupungi ympärikävelykierrokselle olisi jokin tarkoitus/vertaus.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Laura kommentistasi. Tämä blogisivustoni on jäänyt hieman taka-alalle, kun nykyisin rakennan sivujani osoitteessa: http://anttinasi.netanvia.fi/
    Käyhän kurkistamassa myös sivustolla: http://evankelinenpuhallinorkesteri.blogspot.fi/search/label/ETUSIVU. Oikein hyvää loppukesää.

    VastaaPoista